Make-up

Make-upové tipy pro citlivé oči

Aplikace make-upu na citlivou pokožku je vcelku komplikovaný proces, jelikož řasenky, oční stíny a rtěnky obsahují spoustu syntetických pigmentů, které mohou snadno podráždit citlivou pokožku. Mezi dráždivé složky se řadí: oxid chromitý (kosmetika v zelené barvě), cochineal (kosmetika ve fialové a růžové barvě) a oxid železitý a nikl (hnědá kosmetika). Přírodní složky, které slouží jakožto pigmenty, mohou být také alergenní povahy. Jak si odličovat make-up v případě, že máte citlivé oči? Jakou kosmetiku můžeme používat v případě, že máme citlivé oči? Jaké stíny, jakou řasenku a jaké make-upové pomůcky používat? Existují čočky, které můžeme užívat v případě, že máme citlivé oči? Jak si odlíčit make-up z citlivých očí, aniž bychom je podráždili?

Make-up na citlivé oči – bezpečná kosmetika

Pokud při aplikaci vaší řasenky dráždíte své oči, či cítíte jakýkoliv diskomfort, měli byste okamžitě přestat daný produkt užívat. Není moc pravděpodobné, že si vaše oči na novou kosmetiku zvyknou, takže se stav bude dále zhoršovat. Rozhodně se vyplatí promyslet si užívání hypoalergenní kosmetiky. Na balení této kosmetiky bychom se měli dočíst informace o tom, že ji lze užívat na citlivé oči a společně s čočkami do očí.

I v případě, že budeme užívat nedráždivou kosmetiku, bychom měli být s make-upem opatrní a vyvarovat se aplikace přespřílišného množství produktu na naše oči. A ano – vyhněte se aplikaci na víčka příliš blízko očí. Dále neaplikujte přespřílišné množství na řasy. Minimalizujete tak risk podráždění očí a alergií

Make-up na citlivé oči – hypoalergenní kosmetika

Hypoalergenní kosmetika je dostupná v nejrůznějších barvách, ale vyplatí se vyhnout se odstínům fialové, růžové a červené. Proč? Protože jsou tvořeny kombinací několika pigmentů, což zvyšuje šanci alergické reakce. Zelená barva je v tomto případě nejdůležitější a přesně proto se již v oblasti kosmetiky pro citlivé oči nepoužívá. Pigmenty, které jsou zahrnuty v hypoalergenní kosmetice jsou očištěny (jako např. oxid železitý od niklu), či chráněny tak, aby se co nejvíce snížilo riziko iritace.

Množství ingrediencí v hypoalergenní kosmetice je zcela minimální, protože čím více složek kosmetika obsahuje, tím větší je pravděpodobnost, že dojde k podráždění očí. Některé složky v kosmetických produktech fungují tak, že zmírňují podráždění. Jedná se hlavně o termální vodu a pantenol. Dokonce i hypoalergenní kosmetika musí obsahovat konzervanty, které ji ochrání před bakteriemi a plísněmi. Skvělou volbou je minerální kosmetika, která obsahuje pouze tři ingredience. Tato kosmetika je často označována jako hypoalergenní.

Make-up na citlivé oči – matné oční stíny

Částice, které tvoří hypoalergenní oční stíny a řasenky, se musí rozdrtit na co nejmenší částice, aby lépe držely a aby se netvořily žmolky. Velké, nepravidelně tvarované částice mohou podpořit tvorbu mechanických mikro-poškození. Z tohoto důvodu by se měla kosmetika, která obsahuje perleťové pigmenty, vynechat. Výplň pigmentů může poškodit pokožku a rohovku.

Make-up na citlivé oči – řasenky

Nemusíte se bát, můžete dále užívat zahušťovací a natáčecí řasenky, v případě, že netvoří šmouhy. Výhodou je, pokud mají pH slz. Na druhou stranu, nedoporučuje se užívání vodě odolných řasenek, jelikož obsahují silné konzervanty.

Namísto řasenek můžete také vyzkoušet henu, která řasám sice nedodá tloušťku, ale opticky zvětší oči a dodá jim expresivitu. Předtím si ale u stylisty nechte provést test citlivosti vaší pokožky, kdy se henna aplikuje na kousek pokožky za vaším uchem. Pokud bude oblast bez alergické reakce, můžete produkt používat.

Make-up pro citlivé oči – pomůcky a doplňky

V případě, že máte citlivé oči, se nedoporučuje používat aplikátor v paletě očních stínů – i když je malý a šikovný, hrubá houbička může podráždit vaši pokožku okolo očí. Bohužel se v klasických drogeriích nenachází štětečky specificky vyvinuté pro lidi s citlivýma očima, ale vyplatí se vyzkoušet hypoalergenní značky, které vyrábí kosmetiku a kosmetické pomůcky pro lidi s citlivýma očima. Je velice pravděpodobné, že aplikátor, který nabízí, bude vytvořen z jemných a hypoalergenních materiálů.

Můžete také vyzkoušet speciální houbičku s názvem beauty blender, či produkty aplikovat prsty, či navlhčeným bavlněným polštářkem.

Make-up pro citlivé oči a kontaktní čočky

Je tato kombinace možná? Samozřejmě. Stačí se řídit několika pravidly:

  • Aplikujte make-up poté, co si nasadáte čočky a odličujte make-up poté, co si je sundáte.
  • Užívejte hypoalergenní kosmetiku.
  • Nepouživejte příliš řídké oční stíny, jelikož se mohou jejich částice dostat pod čočky. Nejlepší volbou v tomto případě budou krémové oční stíny bez perleťových pigmentů.
  • Neaplikujte kosmetiku na vnitřní část víčka, jelikož se produkt může dostat pod kontaktní čočky.
  • Pro odlíčení užívejte produkty bez oleje.
  • V případě podráždění odstraňte kontaktní čočky a poté make-up.

Make-up pro citlivé oči – odličování

Nejlépe se make-up odlíčí za pomoci odličovače bez přidaných aromat a olejů s pH slz. Snažte se při odličování pokožku nevystavovat přílišnému mechanickému dráždění.

Navlhčete bavlněný polštářek do odličovacího prostředku a přiložte jej na horní víčko. Jemně táhněte směrem dolů. Poté přiložte nový polštářek na dolní víčko a chvíli počkejte. Poté opět přiložte polštářek na horní víčko a odstraňte všechny zbytky. Opakujte, dokud nebudou oči zcela čisté.

Jak pomoci zabránit podráždění očí?

Pro pomoc od podráždění očí můžeme využít jemný odličovač, bez mnutí očí. Můžete také použít oční kapky. Pro pomoc od oteklých víček můžete vyzkoušet studené zábaly s termální vodou, čajem či heřmánkem. Můžete také aplikovat krém na oblasti okolo očí.

Pokud vám tyto domácí přípravky nepomáhají od zarudnutí a otoků, vyhledejte pomoc lékaře.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *